elektronska cigareta

Vsako leto 31. januarja obeležujemo dan brez cigarete, ki kadilcem pomeni priložnost za opustitev kajenja. Podatki kažejo, da se razširjenost kajenja v Sloveniji zmanjšuje, vse, ki še kadijo, pa spodbujamo k opustitvi kajenja. Opustitev kajenja prinese številne koristi za zdravje v vsakem starostnem obdobju, v času COVID–19 pa predstavlja dodatne koristi za zdravje.

Elektronske cigarete, vodne pipe, novi in brezdimni tobačni izdelki

V Sloveniji so poleg tradicionalnih tobačnih izdelkov naprodaj tudi nekateri novejši izdelki, npr. elektronske cigarete; tobačni izdelki, v katerih se tobak segreva; brezdimni tobačni izdelki, … Po novih izdelkih pogosto posegajo prav mladostniki, ki jih privlačijo nove tehnologije, modni izdelki, privlačne arome, blag dim, druženje ob uporabi in promocija izdelkov v različnih medijih ter na družbenih omrežjih. Velikokrat imajo zmotna prepričanja o njihovi varnosti.

Večina teh izdelkov vsebuje nikotin in številne druge zdravju škodljive snovi, ki pomenijo tveganje za zdravje. Nikotin povzroča zasvojenost ter poveča tveganje za zasvojenost z drugimi drogami. Mladostniki so zelo in bolj kot odrasli dovzetni za zasvojenost z nikotinom. Zaskrbljujoča je uporaba elektronskih cigaret med otroki, mladostniki in mladimi odraslimi: elektronske cigarete uporablja manj kot 1 % odraslih in kar 12 % anketiranih 17-letnikov, kažejo podatki NIJZ.

Nikotin ima pomembne škodljive učinke, še posebej med mladimi

V mladostništvu, razvojnem obdobju silovitih sprememb, je med mladimi pogosto prisotno eksperimentiranje s psihoaktivnimi snovmi. To so kemične snovi naravnega ali sintetičnega izvora, ki so prisotne v alkoholnih pijačah, tobaku, konoplji ter drugih drogah in po zaužitju prvenstveno vplivajo na delovanje možganov, pa tudi drugih organov. Imajo številne učinke, med temi so pogoste sprememba razpoloženja, zaznavanja, motnje dihanja, motorike in drugo. Vsem je skupno, da lahko povzročajo zasvojenost. Posledice rabe se razlikujejo med posamezniki, odvisne so od telesnega in duševnega stanja posameznika, vrste snovi, načina in trajanja uporabe. Zaradi pomembnih razvojnih sprememb, ki se dogajajo v telesu mladostnika, je pomembno, da mladi psihoaktivnih snovi ne uporabljajo. Pri zmanjševanju in preprečevanju uporabe psihoaktivnih snovi imate starši pomembno vlogo.

Z namenom ozaveščanja staršev in strokovnjakov, ki se pri svojem delu srečujejo z mladimi in njihovimi starši, so na Območni enoti Celje NIJZ pripravili informativno gradivo Alkohol, tobak, konoplja in druge droge med mladimi – informacije in napotki za starše.

V gradivu, ki je dostopno tukaj, najdete:

  • uporabne informacije o psihoaktivnih snoveh (o alkoholu, tobaku, konoplji in drugih prepovedanih drogah);
  • praktične primere s področja komunikacije staršev z mladostniki – kako naj se starši pogovarjajo o psihoaktivnih snoveh z njihovimi mladostniki;
  • ter vire dodatnih informacij in pomoči.

 

Več si lahko preberete v članku, ki ga je pripravil NIJZ.

Več informacij o pomoči pri opuščanju kajenja pa dobite tukaj.

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112