V zadnjih tednih se je tudi na našem območju povečalo število bolnikov z okužbami dihal, med njimi gripo in gripi podobnimi boleznimi.

Gripa predstavlja velik problem, saj kot akutno virusno obolenje dihal ogroža vse prebivalstvo. Najpogosteje se pojavlja v hladnejših mesecih leta, zanjo je značilno, da se zelo hitro širi. Zaradi gripe so posebej ogroženi ranljivi posamezniki, starejši ljudje, majhni otroci in bolniki s kroničnimi obolenji.

Način prenosa

Virus influence, ki je povzročitelj gripe, se med ljudmi prenaša s kužnimi kapljicami in preko površin, ki so bile predhodno onesnažene. Okužene kapljice lahko ob kašljanju, kihanju in glasnem govorjenju prepotujejo razdaljo do enega metra, zato je prenos okužbe pogostejši pri tesnejšem stiku z obolelim, predvsem v zaprtih prostorih. Na onesnaženih površinah lahko virus preživi nekaj ur, če pa se teh površin dotaknemo s prsti, lahko virus nenamerno vnesemo v usta ali druge sluznice in se okužimo.

Dovzetnost za okužbo

Za okužbo z gripo smo dojemljivi prav vsi, potek bolezni po nastali okužbi pa se razlikuje glede na predhodno zdravstveno stanje posameznika, njegove starosti in pripravljenosti imunskega sistema.

Simptomi, znaki in kužnost

Najpogostejši simptomi in znaki, kot so mrazenje, visoka telesna temperatura, izčrpanost, bolečine v kosteh in mišicah, suh kašelj in dražeč občutek v žrelu, se največkrat pojavijo 1-3 dni po okužbi.

Po navadi izginejo v 2-7 dneh, kašelj pa lahko vztraja še nekaj tednov. Okužene osebe so najbolj kužne tik pred izbruhom bolezni in še  3-5 dni po začetku gripe. Pri majhnih otrocih, ki izločajo večje količine virusa, se kužnost podaljša (tudi za 1 teden in dlje).

Preprečevanje okužb

Cepljenje ostaja najbolj učinkovita zaščita proti gripi, s katerim običajno pričnemo v novembru. Cepljenje se še posebej priporoča starejšim od 65 let, kroničnim bolnikom, nosečnicam, majhnim otrokom (od 6. do 23. meseca starosti) in zaposlenim v zdravstvu.

Napotki za učinkovito zaščito:

  • skrb za pravilno, redno in temeljito umivanje rok, pri katerem vedno uporabimo milo in vodo
  • roke si razkužimo, ko nimamo možnosti za umivanje z milom in vodo ali po stiku s kužno osebo
  • skrb za redno čiščenje in razkuževanje površin
  • skrb za redno zračenje prostorov

Napotki za preprečevanje širjenja gripe:

  • skrb za higieno kašlja, tako da kašljamo in kihamo v zgornji del rokava ali v papirnat robček, ki ga moramo takoj po uporabi vreči v smeti
  • roke si redno in temeljito umivamo z vodo in milom
  • če zbolimo, ostanemo doma

Več o gripi, napotkih za zaščito in preprečevanju širjenja bolezni si lahko preberete na https://www.nijz.si/sl/gripa-0

KategorijaObvestila

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112