Otroci se rodijo z vzpostavljeno delno imunostjo – že ob rojstvu imajo razvit nespecifični imunski sistem, specifični imunski sistem pa se bo razvijal skozi celotno otroštvo, ko se bo razvijala otrokova črevesna mikrobiota in drugi temelji delovanja imunskega sistema.

Imunski sistem raste z otrokom

Dojenčkovemu imunskemu sistemu, že takoj po rojstvu, nekaj pomoči nudi mama – nanj namreč prenese nekaj svoje imunske zaščite, kar se zgodi že med nosečnostjo, porodom in v prvih urah po rojstvu. Med porodom je dojenček izpostavljen bakterijam iz maminega porodnega kanala, ki mu pomagajo krepiti imunski sistem. Mati pa svojemu otroku protitelesa predaja tudi preko materinega mleka – z dojenjem. Temu pravimo pasivna imunost. Pasivna imunost predstavlja temelje za razvoj otrokovega lastnega obrambnega omrežja – njegovega imunskega sistema.

Vsak začetek je težak

Imunski sistem otroka se postopoma krepi in prilagaja na najpogostejše patogene, ki jim je otrok izpostavljen tekom odraščanja – bodisi pred stika s sorojenci ali drugimi otroki v vrtcu ali šoli. Res, da ima pogosta izpostavljenost za posledico tudi pogostejše okužbe, vendar pa otroci s tem razvijajo svoj imunološki spomin.

Kako krepiti imunski sistem pri otrocih

 1. Uravnotežena prehrana

V otroštvu ni pomembno samo to, da otrok ni lačen, vendar je izrednega pomena tudi to, da uživa kakovostno, raznoliko in zdravo hrano. Zgodnje izkušnje s hrano imajo tudi velik vpliv na oblikovanje prehranskih navad v kasnejšem življenju.

 • Ponudite več manjših in raznolikih obrokov – Zgodnje otroštvo je obdobje, ko otrok spoznava nove okuse in razvija prehranjevalne navade zato je prav, da otroku ponudimo čim več različnih živil.
 • Zagotovite zadosten vnos vitaminov in mineralov – V prehrano redno vključujte sadje in zelenjavo na različne načine.
 • Otroci potrebujejo nekoliko bogatejšo hrano, da zadostijo energijskim potrebam. Zato v prehrano vključite nekoliko več zdravih maščob (hladno stiskana rastlinska olja, maslo iz oreščkov, avokado, maslo,..) in ogljikovih hidratov. Ne pozabite pa tudi na zadosten vnos beljakovin (meso, mlečni izdelki, jajca, stročnice), sadja in zelenjave. Ponudimo jim več obrokov dnevno, vključimo tudi zdrave prigrizke.
 • Poudarek naj bo na osnovnih živilih – V čim večji meri izbirajte in pripravljajte obroke iz osnovnih sestavin, izogibajte pa se industrijsko pripravljeni hrani. Osnovne sestavine družinskega jedilnika naj bodo surova in kuhana zelenjava, surovo, kuhano in suho sadje, žita in žitni izdelki (kruh, kosmiči, kaše), krompir, riž, meso (prednost ima pusto meso), mleko in mlečni izdelki, jajca, stročnice, ribe in zdrave maščobe.
 • Zdravo črevesje = zdrav otrok – Črevesna mikrobiota, ki vključuje za nas koristne bakterije (laktobacile in bifidobakterije) se začne razvijati že med porodom (prehod skozi porodni kanal) in takoj po njem. Črevesna mikroflora ima ključno vlogo pri oblikovanju imunskega sistema in njegovih mehanizmov obrambe. V prehrano vključujmo fermentirane mlečne izdelke (jogurt, kefir), fermentirana živila (kislo zelje, repa) ter vlaknine (polnozrnate žitarice, sadje, zelenjava in stročnice).
 • Omejite sladkor in sladke pijače
 • Ne pozabite na zadostno hidracijo – tekom dneva otroku večkrat ponudite vodo ali nesladkan čaj.
 1. Spodbujajte igro in gibanje na svežem zraku

V današnjem svetu, ko prevladuje sedeč način življenja, je pomembno, da starši spodbujajo aktivno igro in gibanje na svežem zraku. Z otroci pojdite ven, igrajte se igre z žogo, skačite, se lovite, kolesarite. Bodite jim zgled za zdrav življenjski slog.

Eden izmed razlogov, da so virusna obolenja pogostejša v jesensko-zimskem času, je tudi to, da se takrat večinoma nahajamo v zaprtih prostorih. Poskrbite za vsakodnevno gibanje na svežem zraku in redno zračite prostore.

 1. Pustite otrokom, da so otroci

Otrokom pustite, da se umažejo, raziskujejo in s tem krepijo svoj imunski sistem. Nikar ne pretiravajte z razkuževanjem – določena mera izpostavljenosti je potrebna, da otroci razvijejo svoj imunološki spomin.

 1. Dovolj spanja in počitka skozi dan

Spanje in počitek sta bistvena za zmanjševanje stresa, kar omogoča imunskemu sistemu da opravi svoje delo. Sploh v obdobju uvajanja v vrtec so otroci pod velikim stresom, zato v tem času nekoliko omejite popoldanske aktivnosti in izlete, ter otroku omogočite da si spočije.

 1. Ustrezna higiena

Poskrbite za ustrezno higieno rok, predvsem pred hranjenjem. Otroka opozarjajte in ga naučite tudi ustrezne higiene kihanja/kašljanja.

 

Ne čakajte na prve prehlade temveč z navadami za krepitev imunskega sistema začnite že zdaj. Navade, ki jih otroci razvijejo v zgodnjem otroštvu jih bodo spremljale celo življenje.

 

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112