Tabletke za obarvanje plaka

Zdravstveni dom Idrija v okviru svoje preventivne dejavnosti organizira in izvaja tudi »Tekmovanje za čiste zobe ob zdravi prehrani« – nenapovedano kontrolo čistosti zob.

 

To je vseslovenska akcija, pod vodstvom prim. Mateja Leskoška in okriljem Stomatološke sekcije. Letos je potekala že 36., na 752 osnovnih šolah po celi Sloveniji. Avgusta 2017 je na generalni skupščini Svetovne zobozdravstvene organizacije v Madridu tekmovanje prejelo nagrado FDI SMILE AWARD 2017 kot najboljša inovativna preventivna akcija na svetu, v mesecu februarju 2018 pa tudi posebno priznanje revije Medicina danes za velik doprinos k boljši ustni higieni naših šolarjev.

V akciji so tekom šolskega leta 2018/2019 sodelovale Osnovna šola Idrija s podružničnima šolama Zavratec in Godovič ter učenci iz programov ONIS in PPVI; Osnovna šola Spodnja Idrija s podružnično šolo Ledine; Osnovna šola Cerkno s podružnično šolo Šebrelje ter Osnovna šola Črni vrh nad Idrijo, skupno 932 otrok. Skozi celo leto jih je večkrat nenapovedano kontrolirala diplomirana medicinska sestra v promociji zdravja Špelca Velikanje.

Namen preventivne akcije je učenje pravilne ustne higiene, spodbujanje k uživanju zdrave prehrane in rednemu obiskovanju zobozdravnika. Predstavlja dodatno motivacijo v skrbi za pravilno in redno ustno higieno. Najbolj skrbni učenci ob zaključku akcije prejmejo majhno praktično nagrado in pohvalo.

Ob zaključenem šolskem letu se zahvaljujemo vsem, ki verjamete v ta preventivni program in prispevate k njegovemu uspešnemu delovanju. S skupnim sodelovanjem šol, zdravstvenih delavcev in staršev verjamemo, da bomo dosegli še boljše rezultate ter bomo nagrajeni z zdravimi otroškimi nasmehi.

 

Tudi v času počitnic ne pozabimo na naše ustno zdravje.

 

 

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112