Vsako leto 10. septembra obeležujemo svetovni dan preprečevanja samomora.

Samomorilno vedenje lahko prizadene vsakogar od nas ali naših bližnjih. Ne glede na starost, je samomor vsako leto med 20. vodilnimi vzroki umrljivosti na svetu. Zaradi samomora vsako leto umre več kot 800 000 ljudi, kar pomeni, da se vsakih 40 sekund zgodi en samomor. V Sloveniji je v letu 2019 zaradi samomora umrlo 394 oseb. V zadnjem desetletju sicer beležimo upad samomorilnega količnika, kar je izredno spodbudna novica.

Smrti zaradi samomora lahko preprečujemo in pri tem lahko sodeluje vsakdo. To odraža tudi vodilno sporočilo svetovnega dneva preprečevanja samomora, ki letos že tretjič zapored poteka pod geslom »Skupaj«. Geslo izpostavlja najbolj pomemben del učinkovitega preprečevanja samomora – sodelovanje in povezovanje.

Akcija prekolesarimo svet

Ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora poteka tudi akcija Prekolesarimo svet. Pobudnik akcije Prekolesarimo svet je Mednarodna zveza za preprečevanje samomora, ki skuša tudi letos uresničiti izziv, da bi udeleženci z vsega sveta z združenimi močmi prekolesarili 40.075 kilometrov, kolikor znaša obseg Zemlje. Ker je bila akcija v preteklih letih zelo uspešna tudi v Sloveniji, se ji pridružujemo že sedmo leto zapored. Informacije o tem, kako lahko tudi vi sodelujete v akciji, najdete na spletni strani Živ-živ.

prekolesarimo svet

K preprečevanju samomora lahko prispeva vsakdo

Za to, da bi pristopili k nekomu, ki je v duševni stiski, ni potrebno, da smo zdravniki, terapevti ali kliniki. Osnovne oblike pomoči in podpore lahko ponudi vsak izmed nas. Zato je pomembno, da posedujemo osnovna znanja in veščine, kako prepoznati osebo v stiski, kako do nje pristopiti in kako ji pomagati.

Smernice, kako pristopiti k osebi, za katero sumimo, da razmišlja o samomoru, si lahko preberete v naslednjem prispevku.

Kam po pomoč?

Prvi vir strokovne pomoči je izbrani osebni zdravnik. Po potrebi bo predpisal zdravljenje, napotil k specialistu ali na druge oblike pomoči.

Kadar je stiska zelo huda in vaš osebni zdravnik ni dosegljiv, se lahko obrnete neposredno na:

  • dežurnega zdravnika,
  • najbližjo splošno ali psihiatrično bolnišnico (urgentna psihiatrična ambulanta Psihiatrične bolnišnice Idrija, ki je odprta 24 ur na dan),
  • reševalno službo (112).

Telefoni za pomoč v stiski

  • Klic v duševni stiski: 01 520 99 00 (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj).
  • Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik: 116 123 (24 ur/na dan, vsak dan). Klic je brezplačen.
  • Društvo SOS telefon za ženske in otroke žrtve nasilja: 080 11 55 (pon.-pet. med 12. in 22. uro; sob., ned., prazn. med 18. in 22. uro). Klic je brezplačen.
  • TOM telefon za otroke in mladostnike: 116 111 (vsak dan med 12. in 20. uro). Klic je brezplačen

Svetovalnice Posvet

Center za psihološko svetovanje Posvet nudi strokovno pomoč posameznikom, ki doživljajo čustvene stiske, ki jih sami ne obvladujejo več.

Po predhodnem dogovoru svetovanje poteka tudi v Idriji. Svetovalnica se nahaja v občinski stavbi, Mestni trg 1 (vhod iz Študentovske 2), 5280 Idrija v sobi 103. Za sprejem ne potrebujete napotnice ali zdravstvene izkaznice, svetovanje je brezplačno.

Naročanje na telefonsko številko 031/704-707 vsak delovni dan ali prek e-pošte info@posvet.org. Več informacij si lahko preberete na www.posvet.org.

 

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112