Vsako leto 31. maja obeležujemo Svetovni dan brez tobaka, ki je letos posvečen opuščanju kajenja in poteka pod geslom »Odločeni! Opuščamo kajenje«. Podatki kažejo, da se razširjenost kajenja v Sloveniji zmanjšuje, vse, ki kadijo, pa spodbujamo k opustitvi kajenja.

Opustitev kajenja prinese številne koristi za zdravje v vsakem starostnem obdobju. Prej ko posameznik preneha s kajenjem in uporabo drugih tobačnih izdelkov, večje so koristi za njegovo zdravje. Največje koristi za zdravje pa posameznik izkusi, če kajenje opusti pred 40. letom starosti.

Koristi za zdravje se pokažejo že 20 minut po opustitvi kajenja, saj telo začne nemudoma popravljati škodo, povzročeno s kajenjem:

  • po 20 minutah se izboljšata srčni utrip in krvni tlak, izboljševati se prične periferna prekrvavitev;
  • po 12 urah se vrednost ogljikovega monoksida v krvi zniža, izboljša se oskrba s kisikom;
  • po 2 tednih do 3 mesecih začne upadati tveganje za srčni infarkt, izboljšuje se pljučna zmogljivost;
  • po 1–9 mesecih se zmanjša dražeči kašelj in ublaži se dispneja ali težko dihanje;
  • po 1 letu se tveganje za koronarno bolezen srca zniža za polovico itn.

Kajenje je dejavnik tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja, bolezni dihal, raka pljuč in številnih drugih rakov. Povečuje smrtnost zaradi bolezni srca in ožilja ter dihal, okužb, sladkorne bolezni in številnih drugih bolezni. Pri bolnikih, ki imajo kronične bolezni povezane s kajenjem, opustitev kajenja zmanjša tveganje za nadaljnje zaplete in podaljša pričakovano življenjsko dobo.

V Sloveniji je tudi v času pandemije covid-19 na voljo več vrst pomoči pri opuščanju kajenja, številne so brezplačne

Mnogi posamezniki težko prenehajo s kajenjem, še posebej, če poskušajo sami, brez pomoči. Vsem kadilcem, ki želijo opustiti kajenja, svetujemo, da se vključijo v številne programe za opuščanje kajenja, ki so v Sloveniji na voljo brezplačno.

Kadilcem sta v Centrih za krepitev zdravja in Zdravstveno vzgojnih centrih (CKZ/ZVC) dostopni dve vrsti obravnav, skupinsko in individualno svetovanje za opuščanje kajenja. Vsaka delavnica obsega šest srečanj. V teh delavnicah je udeležencem na voljo strokovno voden program opuščanja kajenja in vzdrževanja abstinence. Namen je udeležence motivirati in jim pomagati pri opuščanju kajenja. Udeleženci tako pridobijo strokovno pomoč pri premagovanju telesne in duševne zasvojenosti z nikotinom ter stresa v procesu opuščanja kajenja. V individualno svetovanje se vključujejo kadilci, ki jim skupinska oblika svetovanja ne ustreza, oziroma takrat, kadar ni mogoče oblikovati skupine, kadilec pa je zainteresiran za prenehanje kajenja. Več o sami delavnici in načinih prijave si lahko preberete tukaj.

Za pomoč pri opuščanju kajenja je na voljo tudi svetovalni telefon 080 27 77, vsak dan med 7:00-10:00 in 17:00-20:00.

 

 

Povzeto po:

https://www.nijz.si/sl/31-maj-svetovni-dan-brez-tobaka-odloceni-opuscamo-kajenje-0

Ali veste, kako hitro se telo odzove na prenehanje kajenja?

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112