dlan dojenček in mama

V tednu od 1. do 7. oktobra obeležujemo Svetovni teden dojenja. Le-ta letos poteka pod sloganom: »Podprimo dojenje za zdravje planeta«.

Obeleževanje Svetovnega tedna dojenja je del aktivnosti Svetovne zveze za dojenje (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA), s katerimi želimo usmeriti pozornost družbe k omogočanju, ohranjanju in spodbujanju dojenja. Svetovni teden dojenja obeležujejo v več kot 150 državah, večina v času od 1. do 7. avgusta. Nekatere države ga zaradi počitnic obeležujejo tudi nekoliko pozneje, v jeseni.

Materino mleko je najboljša hrana za dojenčka. Je naravni način prehrane za dobro rast in razvoj. Materino mleko je popolnoma prilagojeno potrebam njenega otroka. Dojenje ni samo hranjenje otroka, pač pa dojenčku daje tudi veliko ugodja, zagotavlja mu telesni stik, toplino, bližino in občutek varnosti ter komunikacijo z očesnim stikom.

Nujno je, da vsem ženskam, ki si želijo dojiti svoje otroke, to tudi omogočimo. Za dobre prakse dojenja ženske potrebujejo ustrezne informacije, možnosti, da se naučijo ustreznih veščin, dostopno podporo, učinkovito pomoč ob težavah, in kar najboljše pogoje za uresničevanje tega vidika materinstva.

V slovenskem zdravstvenem sistemu sta laktacija in dojenje pomembni temi programa Priprava na porod in starševstvo, o tem se lahko ženska pogovori v ginekološki ambulanti pri preventivnih pregledih v nosečnosti, večina slovenskih porodnišnic uveljavlja korake, ki so pogoj naziva Novorojencu prijazna porodnišnica, tudi obiski patronažne medicinske sestre po prihodu matere in dojenčka domov so med drugim namenjeni podpori dojenju, o tej tematiki pa se lahko mama oziroma starši pogovorijo tudi v pediatrični ambulanti.

 

Slogan letošnjega svetovnega tedna dojenja je »Podprimo dojenje za zdravje planeta«. Z njim osvetljujemo pomen dojenja ne le za zdravje otroka in matere, pač pa tudi za ohranjanje okolja. Zavedanje o vsestranskem pomenu dojenja krepi naše spoštovanje časa in naporov, ki jih terja posvečanje dojenju.

Več informacij o Mednarodnem tednu dojenja si lahko pogledate na

www.ilca.org,

www.waba.org,

https://zdaj.net/poporodno-obdobje/podprimo-dojenje-za-zdravje-planeta/.

 

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112