Otroci in telefon

Mladostniki so v času adolescence izpostavljeni velikim spremembam in izzivom. Soočajo se s socialnimi težavami in so osamljeni, težave imajo z iskanjem lastne identitete, težje se vključijo v družbo in med vrstnike. Razlogov, zakaj so mladi zasvojeni s spletom, je več. Eden izmed razlogov je umik v virtualni izmišljen svet, ki predstavlja nekaj privlačnega, nekaj kar pomaga, da oseba odmisli realnost in pozabi vsakdanje skrbi. Razlog je tudi socializacija, kjer navezujejo stike z drugimi, si nudijo pomoč, izmenjujejo informacije in klepetajo. Poleg zasvojenosti s spletom poznamo pet podtipov zasvojenosti s spletom. To so zasvojenost z igrami na srečo, z odnosi na spletu, spolnostjo, informacijami in zasvojenostjo z računalnikom.

Simptomi zasvojenosti s spletom se ne razlikujejo od zasvojenosti s drogami ali psihoaktivnimi snovmi. Oseba izgubi nadzor nad časom, ki ga posameznik nameni igranju iger, ima spremenjen ritem spanja, umika se pred družino in prijatelji, izgubi zanimanje za hobije in rekreacijo, šolski uspeh pade, razpoloženje niha. Pojavijo se zdravstvene težave, kot so bolečine v križu, okvara živcev v zapestju, glavoboli.

Pri zdravljenju zasvojenosti s spletom je abstinenca skoraj nemogoča, saj je splet dostopen in je potreben pri delu ali izobraževanju. Pomemben je nadzorovan pristop. To pomeni, da se oseba ne zadrži predolgo na spletu, si postavi časovno omejitev, ki pa jo mora spoštovati. Pri zasvojenosti z video igricami, je pomembno, da se popolnoma odpove igranju. Zelo učinkovito zdravljenje je zdravljenje s kognitivno-vedenjsko psihoterapijo, katera traja 12 tednov. V tem času zasvojenemu pomaga prepoznati in razumeti občutke, ki jih doživlja.

Pri preprečevanju zasvojenosti je boljša preventiva, ta pa se začne v otroštvu.

Nekaj nasvetov za varno uporabo spleta in digitalne tehnologije:

  • otroške spalnice naj bodo brez digitalnih naprav,
  • uporaba naprav se vsaj eno uro pred spanjem odsvetuje,
  • svetuje se določanje časa, ki ga mladostnik preživi na spletu, pri tem naj bodo starši za zgled,
  • digitalne naprave se postavi v skupni prostor, kjer imajo starši vpogled nad uporabo računalnika,
  • starši naj svoje otroke spodbujajo k bolj kakovostnemu preživljanju prostega časa brez digitalnih naprav,
  • splet naj odkrivajo skupaj, se o vsebinah pogovarjajo, naučiti jih je potrebno kritičnosti do vsebin na spletu,
  • poskrbeti je potrebno za zaščito računalnika (požarni zid, antivirusni programi).

Koristne povezave:

 

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112