AIDS je bolezen, ki so jo prvič opisali leta 1981 in je še danes zelo prisotna med nami. Po zadnjih podatkih živi na svetu približno 36,9 milijonov ljudi, ki so okuženi z virusom HIV, vsako leto 1. decembra pa z rdečo pentljo izkažemo podporo in solidarnost okuženim z virusom HIV.

AIDS (v angleščini acquired immune deficiency syndrome) je sindrom pridobljene imunske pomanjkljivosti, in je napredovala oblika okužbe, ki jo povzroči virus človeške imunske pomanjkljivosti ali na kratko HIV (v angleščini human immunodeficiency virus).

Potek okužbe ima več obdobij.

  1. Prvo obdobje ki ga poimenujemo tudi obdobje mrka, je obdobje ko virus vstopi v telo in ga ni mogoče dokazati z nobeno virološko metodo, prav tako ne more priti do prenosa okužbe na drugo osebo. Virus se začne hitro razmnoževati, telo pa na okužbo ne uspe razviti imunskega odgovora.
  2. Po nekje treh do šestih tednih pride do akutnega retrovirusnega sindroma, ki je posledica imunskega odziva na okužbo. Pojavijo se tudi prvi znaki in simptomi kot so: povišana telesna temperatura, povečane bezgavke, boleče mišice, glavobol, slabost, driska, rdeči izpuščaji, plitve razjede na koži, ustih,…
  3. V fazi klinično mirnega obdobja so bolniki brez znakov, vendar bolezen kljub temu napreduje.
  4. Imunski sistem je vedno slabši, razvije je končna oblika AIDS-a. Zaradi slabšega imunskega sistema so osebe podvržene resnejšim potekom okužb, zapleti pa so največkrat krivi za smrt.

Okužba s HIV je neozdravljiva, z ustrezno in predvsem pravočasno terapijo lahko bolniki dočakajo skoraj normalno življenjsko dobo, hkrati pa dober nadzor okužbe omogoča kakovostno življenje.

Kako se prenaša virus HIV?

Virus se NE prenaša z običajnim stikom z okuženo osebo. To pomeni, da zgolj s poljubljanjem, objemanjem, rokovanjem ali kakršnim koli dotikanjem z okuženo osebo za virusom, do prenosa virusa ne bo prišlo. Prav tako pa se virus HIV ne prenaša preko zraka, vode ali pikov insektov. Poudariti je pomembno, da okuženi, ki se zdravijo, imajo praktično nezaznaven virus v krvi in posledično niso prenašalci. Prenaša se preko neposrednega stika sluznice ali krvi s telesnimi tekočinami, ki vsebujejo HIV (npr. kri, sperma, nožnični izcedek, predsemenska tekočina in materino mleko). Do okužbe najpogosteje pride pri spolnih odnosih (analnih, vaginalnih ali oralnih), pri stiku z okuženo krvjo – transfuzijah krvi, z uporabo okuženih podkožnih igel in prenosu z okužene matere na otroka med nosečnostjo, med porodom ali med dojenjem.

Pri preprečevanju in obvladovanju okužb s virusom HIV je zelo pomembno izvajanje preventivnih programov in zgodnjega testiranja.

V Nacionalni strategiji preprečevanja in obvladovanja okužbe s HIV 2017-2025 so opisane štiri točke prednostna področja delovanja:

  1. preprečevanje okužbe s HIV,
  2. zagotavljanje zgodnjega prepoznavanja okužb in preprečevanje prenosa,
  3. zdravljenje, oskrbo in profilakso,
  4. preprečevanje stigmatizacije in diskriminacije ter opolnomočenje oseb, ki živijo s HIV.

Preprečevanje okužb s HIV obsega preprečevanje prenosa okužbe s spolnimi odnosi, krvjo in odpravo prenosa okužbe z matere na otroka. spodbujati je potrebno varno spolnost, ki zajema pravilno in dosledno uporabo kondoma, obojestranske zvestobe, komunikacija med parterji, odlašanje s spolnimi odnosi, ter krepitev samozavesti in samospoštovanja posameznika v skrbi za lastno zdravje. Poleg preprečevanja prenosa, pa je pomembno tudi zgodnje prepoznavanje okužbe v HIV, ki je pogoj za pravočasno in uspešno zdravljenje, ter preprečevanje novih okužb. Testiranje na okužbo HIV se izvaja na vseh ravneh zdravstvenega varstva, ki je skladno s strokovnimi smernicami. Osebe, ki živijo s HIV imajo v Sloveniji zagotovljen dostop do vseh potrebnih zdravstvenih storitev in zdravil. Poleg tega se redno spremlja njihovo zdravstveno stanje, z vsemi ukrepi ima lahko oseba enako dolgo življenje, kakor osebe brez okužbe s HIV. Poleg zdravstvenih posledic, ki jih ima okužba s HIV, pa osebe doživljajo tudi stigmatizacijo in diskriminacijo. Oseba zaradi stigme občuti dodatno stisko, zaradi katere ne bo pravočasno poiskala pomoči, s tem pa se poslabša tudi kvaliteta njihovega življenja.

Več informacij o Nacionalni strategiji preprečevanja in obvladovanja okužbe s HIV 2017-2025 pa si lahko preberete na: https://www.gov.si/assets/ministrstva/MZ/DOKUMENTI/Preventiva-in-skrb-za-zdravje/nalezljive-bolezni/nac-strat-HIV-2017.pdf

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112