Svetovni dan debelosti, obeležujemo vsako leto 4. marca.
Debelost je kompleksen zdravstveni problem, ki prizadene tako otroke kot odrasle in ima resne posledice za zdravje posameznika ter za javno zdravje na splošno.
Leta 1997 je WHO (Svetovna zdravstvena organizacij) debelost uvrstila med kronične presnovne bolezni, za katero je značilno čezmerno kopičenje maščevja v telesu in evidentno ogroža
zdravje. Po svetu naj bi se debelost več kot podvojila. Debelost je definirana kot stanje, pri katerem je telesna maščoba povečana do te mere, da lahko škoduje zdravju posameznika. Definicija debelosti temelji na indeksu telesne mase (ITM), ki je razmerje med telesno maso in kvadratom telesne višine. Oseba, ki ima ITM višji kot 30, je običajno opredeljena, kot posameznik s prekomerno težo.

Dejavniki tveganja za razvoj debelosti so raznoliki in vključujejo genetske, biološke, okolijske, družbene in vedenjske dejavnike.
Med njimi so nezdrava prehrana, premalo telesne aktivnosti, dednost, stres, okolijski dejavniki, kot so dostopnost visoko kalorične hrane, ter spremembe v načinu življenja in
prehranjevalnih navadah.

Debelost ima lahko številne negativne vplive na zdravje in življenje posameznika. Nekateri od teh vplivov vključujejo:

Poleg teh vplivov lahko debelost tudi omeji vsakodnevne aktivnosti posameznika, zmanjša njegovo delovno produktivnost ter poveča tveganje za druge bolezni, kot so določene vrste raka, bolezni jeter in še več. Zato je pomembno sprejeti ukrepe za obvladovanje telesne teže in ohranjanje zdravega življenjskega sloga.

Pri zmanjševanju debelosti je ključnega pomena:
Uravnotežena prehrana: Izogibajte se hrani, bogati s kalorijami, sladkorjem in maščobami ter se osredotočite na uravnoteženo prehrano, ki vključuje veliko zelenjave, sadja, celih žit,
beljakovin iz rib, perutnine, stročnic in oreščkov, ter zdravih maščob iz avokada, oljčnega olja in oreščkov.
Omejitev porcij: Pazite na velikost porcij in se izogibajte prenajedanju, saj prekomerno uživanje hrane lahko prispeva k prekomerni telesni teži.
Redna telesna aktivnost: Vključite redno telesno aktivnost v svoj vsakdan, kot so hoja, tek, plavanje, kolesarjenje ali vadba v fitnesu, in si prizadevajte za vsaj 150 minut zmerno intenzivne
telesne dejavnosti na teden.
Spremembe v življenjskem slogu: Zmanjšajte stres, ki lahko sproži prenajedanje, in izboljšajte vzorce spanja, ki so ključni za uravnavanje telesne teže.
Omejitev vnos sladkih in gaziranih pijač: Zmanjšajte ali izločite sladke in gazirane pijače iz prehrane ter jih nadomestite z vodo, nesladkanim čajem ali drugimi nizkokaloričnimi pijačami. Svetovni dan debelosti nas spodbuja k refleksiji o pomenu zdravega življenjskega sloga ter k ukrepanju za preprečevanje in obvladovanje debelosti, tako na individualni kot na družbeni ravni. (vir: https://www.healthline.com/health/fitness-exercise/exercise-for-obese-people#What-Kind-of-Exercise-Should-You-Try?)

Debelost in ogroženost s smrtjo:

vir: https://prehrana.si/clanek/609-svetovni-dan-debelosti-debelost-je-bolezen

 

Viri:
Svetovni dan debelosti: Debelost je bolezen – Prehrana
Homepage | World Obesity Day
World Obesity Day 2024: Theme, History, and Significance | OnlyMyHealth
World Obesity Day 2022 – Accelerating action to stop obesity (who.int)

 

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112