Kdaj ste si nazadnje preverili krvni sladkor?

Sladkorna bolezen se lahko pojavi, ne da bi imeli kakršnekoli težave. Te se pojavijo šele pozno v razvoju sladkorne bolezni, ko je krvni sladkor višji od 10mmol/l. Takrat lahko občutite povečano žejo in lahko spijete več litrov tekočine dnevno, odvajate večje količine urina ter nenamerno hujšate. Edini zanesljivi način za odkrivanje sladkorne bolezni je meritev krvnega sladkorja na tešče, kar pomeni, da pred meritvijo vsaj deset ur ne zaužijemo hrane ali pijače, ki bi pomenila vnos energije. Vrednost krvnega sladkorja na tešče mora biti nižja od 6,0 mmol/l. Včasih pa je za postavitev diagnoze potrebno izvesti tudi test, med katerim se določa koncentracija krvnega sladkorja po zaužitju natančno določene glukoze, imenovan tudi oralni glukozni tolerančni test (OGTT). Zgodnje odkrivanje sladkorne bolezni tipa 2 omogoča njeno uspešnejše zdravljenje.  Zato je izjemno pomembno, da se na vabilo na preventivni pregled pri svojem osebnem/družinskem zdravniku vedno odzovemo.

Za nastanek sladkorne bolezni vsekakor ni odgovoren bolnik sam, saj je sladkorna bolezen obolenje trebušne slinavke.

Krvni sladkor sicer v normalnih mejah vzdržuje hormon inzulin, ki ga izdeluje trebušna slinavka. Kadar trebušna slinavka izloča premalo inzulina ali pa se telesna tkiva na inzulin ne odzivajo v dovolj veliki meri, se krvni sladkor dvigne nad normalno mejo.

Previsok krvni sladkor lahko z leti okvari drobno in veliko žilje ter lahko povzroči možgansko kap, srčno kap, ledvično odpoved, slepoto, okvaro živcev in skupaj z okvaro ožilja nog lahko privede do amputacije. Te posledice previsokega krvnega sladkorja imenujemo kronični zapleti sladkorne bolezni. Dobra novica pa je, da lahko te zaplete uspešno preprečujemo z zdravljenjem previsokega krvnega sladkorja, krvnega tlaka in krvnih maščob, oziroma jih odkrivamo v zelo zgodnjem obdobju, ko lahko s kakovostnim zdravljenjem upočasnimo njihovo napredovanje. Ko se zapleti pojavijo, jih žal še ne znamo odpraviti. Vseeno pa obstajajo načini, ki zagotavljajo čim bolj kakovostno življenje.

Kako jo preprečiti?

Sladkorno bolezen tipa 2 lahko odložimo na poznejše obdobje, pri čemer je izjemno pomembno tudi njeno zgodnje prepoznavanje in pravočasno zdravljenje, takoj ko se pojavi. Prirojena hitrost propadanja beta celic trebušne slinavke v največji meri določa tveganje, ali bo oseba zbolela za sladkorno boleznijo tipa 2 ali ne. Žal na te mehanizme še ne znamo vplivati. Z zdravim načinom življenja, predvsem s skrbjo za uravnoteženo prehrano, rednim gibanjem, in primerno telesno težo lahko pojav sladkorne bolezni tipa 2 odložimo na poznejše življenjsko obdobje.

Imate težave s povišanim krvnim sladkorjem, pa še ni potrebno zdravljenje z inzulinom?

Vabljeni, da se prijavite na delavnice, v Centru za krepitev zdravja: 05 37 34 217 ali na e-mail: spelca.velikanje@zd-idrija.si. Več o delavnicah, ki vam jih nudimo si lahko preberete na https://ckz.zd-idrija.si/delavnice/sladkorna-bolezen-tipa-2/ in https://ckz.zd-idrija.si/delavnice/zvisan-krvni-sladkor-2/

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112