16. oktobra obeležujemo Svetovni dan hrane

Svetovna pandemija COVID-19 je čas za razmislek o stvareh, ki so resnično pomembne, ena izmed teh je zagotovo hrana. Hrana ni samo osnovna življenjska potreba, ampak tudi temelj naših kultur in skupnosti. Ohranjanje in omogočanje dostopa do varne in hranljive hrane je, in mora biti, bistveni del odziva na pandemijo COVID-19. Zlasti je pomemben za revne in ranljive skupnosti, ki jih pandemija in posledično gospodarska negotovost najbolj prizadeneta. V tem času moramo izkazati podporo ljudem, ki nam omogočajo nemoten dostop do hrane, ki skrbijo, da hrana potuje od kmetij do potrošnikov, tudi med motnjami, kot je sedanja kriza COVID-19 – zahvala gre vsem prehranskim delavcem in kmetom.

V zadnjih desetletjih je kmetijska produktivnost bistveno napredovala, čeprav pa zdaj pridelamo več kot dovolj hrane za preskrbo vseh ljudi na planetu, so naši prehrambeni sistemi v neravnovesju. Lakota, debelost, negativni učinki na okolje, odpadki ter pomanjkanje varnosti za delavce v živilski verigi so le nekatera vprašanja, ki to neravnovesje poudarjajo. Ko se bo svet začel ponovno postavljati na noge, bo idealen čas, da razmislimo o inovativnih rešitvah, ki bi gradile in učvrstile prehrambene sisteme ter prispevale k ohranjanju našega okolja.

Letošnji svetovni dan hrane s sloganom »Gojimo, hranimo, ohranjajmo. Skupaj.« poziva k solidarnosti, trajnosti in ohranjanju okolja.

Več o letošnjem svetovnem dnevu hrane, si lahko preberete tukaj.

Kaj lahko storimo sami?

Potrošniki se pogosto ne zavedamo, da smo v prehrambenem sistemu več kot samo jedci. Z izbiro živil v trgovini neposredno vplivamo na to, kakšna hrana se prideluje in koliko. Izbira bolj zdravih in  trajnostnih izdelkov pa ne prispeva samo k našemu zdravju, temveč tudi k zdravju našega planeta.

  • Izbirajmo lokalno in sezonsko

Izbirajmo lokalno in sezonsko hrano in podprimo naše kmete. Kupujmo hrano na kmetijski tržnici v naši skupnosti in tako pomagajmo malim kmetom in lokalnemu gospodarstvu. Z izbiro lokalne in sezonske hrane bomo zmanjšali naš ogljični odtis, saj hrana tako ne prepotuje na tisoče kilometrov, zaužili pa bomo tudi več hranilnih snovi.

  • Pridelujmo domače

Če imamo doma zeleno površino, dostop do vrta ali balkon s prostorom za rastlinske lonce, se lahko naučimo gojiti svoje sadje, zelenjavo in zelišča. Na tak način zopet zmanjšamo svoj ogljični odtis in poskrbimo za okolje. Morda pa delo na vrtu celo postane naš novi hobi in sprostitev?

  • Zmanjšajmo količino odpadne hrane

Izguba hrane in odpadki se pojavijo v celotnem živilskem sistemu – a tudi mi imamo pri tem pomembno vlogo! Naučimo se pravilno shranjevati odvečno hrano, plan prehrane si pripravimo vnaprej in v trgovini kupimo samo živila, ki jih potrebujemo. V hladilniku in shrambi si hrano organizirajte po sistemu FIFO (»first in first out«) – tako da živila z krajšim rokom trajanja postavite v ospredje. Na tak način lahko zmanjšate količino hrane, ki jo zavržete zaradi pretečenega roka trajanja. Več o tem, kaj lahko v vsakdanjem življenju storimo za manj zavržene hrane, pa si lahko preberete na naslednji povezavi.

 

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112