31. maj – Svetovni dan brez tobaka: Zaščitimo mlade pred manipulacijo tobačne industrije, preprečimo rabo tobaka in nikotina med mladimi

Otroci, mladostniki in mladi odrasli so tisti, ki začnejo z uporabo tobačnih in nikotinskih izdelkov. V Sloveniji po 25. letu praktično ne beležimo več začetkov kajenja, večina pa prvič kadi pred polnoletnostjo.

Svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da industrija že desetletja uporablja skrbno načrtovane taktike za pridobivanje novih generacij kupcev tobačnih in nikotinskih izdelkov. Industrija deluje na številne načine, da bi pridobila nove generacije potrošnikov svojih izdelkov. Uvajajo nove izdelke, ki jih promovirajo kot manj škodljive, čeprav za to ni osnove v znanstvenih dokazih. V različne tobačne in nikotinske izdelke dodajajo številne, še posebej mladim, privlačne arome. Izdelke z aromami mladi napačno zaznavajo kot manj škodljive. Izdelki so privlačne oblike in lahko zavajajo s svojo obliko, npr. izdelki v obliki USB ključka.

Na trgu številni novi izdelki, ki se promovirajo kot manj škodljivi

Ponujanje novih ali netradicionalnih izdelkov, ki jih promovirajo kot manj škodljive, čeprav za to ni osnove v znanstvenih dokazih, je eden od pristopov industrije v obdobju močnih omejitev marketinga tobačnih izdelkov. Med te izdelke sodijo elektronske cigarete, tobačni izdelki, v katerih se tobak segreva, brezdimni tobačni izdelki, pa tudi vodne pipe idr. Uporaba teh izdelkov med mladostniki pomembno zviša tveganje za začetek kajenja, uporaba nikotina v obdobju mladostništva ima poleg nastanka zasvojenosti tudi škodljive učinke na hitro razvijajoče se možgane v tem obdobju. Pri novejših izdelkih še niso raziskani učinki dolgoročne uporabe na zdravje, vemo pa, da elektronske cigarete med mladostniki privedejo do več težav z dihali (piskanje pri dihanju, kašelj), pogostejših poslabšanj astme in lahko tudi hujših obolenj pljuč.

Opustitev kajenja je koristna za zdravje v kateremkoli starostnem obdobju, ima pa še večji pomen v času COVID–19

Največje koristi za zdravje posameznik izkusi, če kajenje opusti pred 40. letom starosti, a tudi če kajenje opusti kasneje, bo izkusil pomembne koristi za zdravje. Že kmalu po opustitvi kajenja telo začne popravljati škodo, povzročeno s kajenjem, koristi opustitve pa se s časom večajo. Svetujemo čim prejšnjo opustitev kajenja in uporabe drugih tobačnih in povezanih izdelkov. Le tako lahko pridobite največ koristi za svoje zdravje. Opustitev kajenja je še posebej pomembna v času COVID-19, saj imajo kadilci imajo zvišano tveganje za komplikacije COVID-19, verjetno pa so tudi bolj dovzetni za okužbo z novim koronavirusom.

Več informacij je tudi na voljo v gradivih, dostopnih na povezavah:

https://www.nijz.si/sl/publikacije/kajenje-skoduje-vasemu-zdravju

https://www.nijz.si/sl/publikacije/izzivi-opuscanja-kajenja

https://www.nijz.si/sl/publikacije/ne-bom-vec-kadil-ne-bom-vec-kadila

 

V okviru primarnega zdravstvenega sistema potekajo v okviru Centrov za krepitev zdravja oz. Zdravstveno vzgojnih centrov preventivne aktivnosti in programi za vse ključne ciljne skupine.

Vabljeni!

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112