Sladkorna bolezen je kronična bolezen, ki traja od postavitve diagnoze do konca življenja. Zdrav način prehranjevanja in redna telesna dejavnost sta ključna dejavnika zdravljenja sladkorne bolezni tipa 2 brez uporabe zdravil. Prehranska terapija osebe s sladkorno boleznijo temelji na smernicah zdrave in uravnotežene prehrane, vključuje pa tudi strokovna prehranska priporočila glede načina prehranjevanja, vpliva posameznih hranil in telesne dejavnosti na raven glukoze v krvi in urejenost sladkorne bolezni.

Za urejen krvni sladkor je potrebno slediti samo 12 korakom zdravega prehranjevanja:

 1. Jejte redne obroke in izbirajte pestro hrano, ki naj vsebuje več živil rastlinskega izvora, kot živalskega.
 2. Izbirajte živila iz polnovrednih žit in žitnih izdelkov. Izogibajte se beli moki in izdelkom iz nje.
 3. Večkrat na dan jejte zelenjavo in sadje. Prednost naj imata sezonsko in lokalno sadje in zelenjava.
 4. Izogibajte se pretiranem uživanju maščob in maščobnih živil. Uporabljajte kakovostna rastlinska olja, kot so oljčno, sončnično, ogrščično, sezamovo, orehovo, itd.
 5. Mastno meso in mesne izdelke nadomestite s stročnicami, ribami, perutnino ali pustim mesom. Vsaj dvakrat na teden uživajte ribe in uvedite en brezmesni dan.
 6. Dnevno uživajte manj mastno mleko in mlečne izdelke.
 7. Jejte manj slano hrano.
 8. Omejite uživanje sladkorja in živil z dodanim sladkorjem.
 9. Ne pozabite na vnos tekočine. Za žejo uživajte vodo, nesladkan čaj ali mineralno vodo.
 10. Izogibajte se alkoholnim pijačam.
 11. Hrano pripravljajte higiensko in na način, da ohranite čim več hranilnih snovi. Priporočljivi postopki prehrane so kuhanje v sopari, dušenje z manjšo količino olja, v lastnem soku ali z dodatkom vode.
 12. Bodite telesno aktivni in ohranjajte zdravo telesno maso.

Telesna aktivnost pri osebah s sladkorno boleznijo vodi v izboljšanje urejenosti glikemije ter zmanjšanje tveganja za mikrovaskularne zaplete. Telesna aktivnost ima dokazano protivnetno delovanje, hkrati pa tudi izboljšuje splošno počutje. Ugodno vpliva na kardiorespiratorno pripravljenost, telesno maso, sestavo telesa, mišično moč in vzdržljivost. Program telesne vadbe mora biti individualno prilagojen glede na telesno zmogljivost, farmakološko zdravljenje, želje in cilje posameznika ter pričakovane koristi vadbenega programa.

Poleg zdrave prehrane se držite še naslednjih priporočil za telesno aktivnost: 

 1. Zmanjšajte čas sedenja in redno, vsaj na 30 minut, prekinjajte sedenje z različnimi oblikami telesne dejavnosti (npr. vaje za krepitev, vaje za raztezanje, hoja po stopnicah, dihalne vaje…).
 2. Za pozitiven učinek na zdravje se priporoča izvajanje telesne dejavnosti vsaj 10 minut skupaj. Za izboljšanje zdravja pa svetujemo 300 minut zmerno intenzivne telesne dejavnosti na teden ali 150 minut visoko intenzivne telesne dejavnosti na teden.
 3. Med posamezno telesno dejavnostjo naj ne mineta več kot dva zaporedna dneva brez vadbe.
 4. Vadite uravnoteženo.
 5. Vadbeni program naj vsebuje različne oblike vadbe: vadbo za aerobno vzdržljivost, vadbo za moč in vadbo za izboljšanje gibljivosti in ravnotežja.
 6. Starejši od 65 let v svoj vadbeni program poleg aerobne vadbe vključite tudi vadbo za izboljšanje ravnotežja in preprečevanja padcev, 2–3 krat tedensko.
 7. Če se zdravite z zdravili, preverite raven glukoze v krvi pred telesno dejavnostjo, med njo in takoj po dejavnosti in nato še nekaj ur kasneje (do 24 ur, če je bila telesna dejavnost dolgotrajna in intenzivna). Odmerke zdravil je pred telesno dejavnostjo treba navadno primerno znižati oziroma zaužiti dodaten obrok ogljikovih hidratov, da tako preprečite nastanek hipoglikemije.

Če imate težave pri obvladovanju sladkorne bolezni ali potrebujete dodaten nasvet, se lahko obrnete na nas (telefon: 05 37 34 222; mail: ckz@zd-idrija.si).

 

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112