Rak dojk je v Sloveniji, podobno kot v večini razvitih držav, najpogostejši rak pri ženskah, saj je vsak peti nov primer raka pri ženskah, rak dojk. Rak dojk pa ni izključno bolezen žensk, saj sta med obolelimi tudi eden do dva odstotka moških. Po podatkih slovenskega Registra raka je bilo v letu 2019 na novo odkritih 1.583 primerov raka dojk, od tega 1.568 pri ženskah in 15 pri moških.

Zdrav način življenja z rednim gibanjem, zdravo in uravnoteženo prehrano ter ohranjanjem primerne telesne mase so tri preproste, vendar ključne odločitve za zdravje. Poleg naštetega pa je pomembna preventiva tudi samo pregledovanje dojk, ki ga  naj bi izvajali vsaj enkrat mesečno.

Kako si pravilno pregledovati dojke?

Vsaka ženska bi morala že v mladosti začeti s samo pregledovanjem in tako spoznati svoje dojke. Do menopavze naj bo to reden pregled vsak sedmi do deseti dan po začetku menstruacije, kasneje pa na izbrani dan v mesecu. Pri samo pregledovanju dojk je treba skrbno pregledati in pretipati obe dojki in biti pozoren na zatrdline, spremembe v velikosti in obliki dojk ter barvi kože, uvlečenost bradavice, izcedek iz nje ali zatrdline. Če zaznate kakšno od navedenih sprememb se posvetujte z izbranim zdravnikom. Za zgodnje odkrivanje raka dojk je pomembno tudi, da se ženske odzovejo na vabila državnega presejalnega programa DORA, ki na vsake dve leti vabi ženske med 50. in 69. letom na mamografijo. S samo pregledovanjem nadaljujemo tudi takrat, ko se redno udeležujemo presejalne mamografije.

Več o  tem, kako si pravilno pregledovati dojke si lahko preberete na povezavi.

Pomembno je, da skrbimo za zdrav življenjski slog. Pomembno je, da jemo raznoliko in zdravo hrano, da opustimo nezdrave navade in razvade, da vzdržujemo primerno telesno maso in smo telesno aktivni. Pomembno je, da se samo pregledujemo in se odzovemo na povabilo presejalnega programa DORA.

 

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112