Z zgodnjim odkrivanjem kronične ledvične bolezni lahko upočasnimo njeno napredovanje

Kronična ledvična bolezen je sorazmerno pogosta, saj jo ima vsaj eden od desetih odraslih ljudi. To pomeni, da ima v Sloveniji neko stopnjo ledvične okvare verjetno več kot 150.000 odraslih ljudi. Mnogi za to sploh ne vedo, saj nimajo prav nobenih težav. Posledice nezdravljene kronične ledvične bolezni pa so resne, saj lahko ledvice postopoma odpovedo.

Ledvice opravljajo eno od osnovnih življenjskih funkcij, zato moramo skrbeti za njihovo zdravje. Vsak človek ima dve ledvici, človeško telo pa lahko povsem normalno deluje tudi z eno zdravo ledvico. Iz telesa odstranjujejo odpadne snovi tako, da filtrirajo kri in odpadne snovi izločajo v seč. V ledvicah odraslega se dnevno filtrira približno 150 do 170 litrov krvi. Naloga tega organa je tudi uravnavanje in vzdrževanje normalne sestave telesnih tekočin. Pomembno vlogo imajo še pri nadzoru krvnega tlaka, pomagajo vzdrževati zdrave kosti in tvoriti rdeča krvna telesca.

Ali ste vedeli?

 • Skozi vaše ledvice vsako minuto steče od 1000 do 1200 ml krvi, kar je zelo veliko glede na njihovo velikost. To je kar 20 % količine krvi, čeprav sama kri obsega le 0,5 % telesne teže.
 • Ledvice so »čistilni stroj« našega telesa. Dobro delovanje ledvic je zato ključnega pomena za vaše zdravje. Pomembno je, da skrbite zanje!
 • Skrb za zdrave ledvice hkrati pomeni tudi skrb za zdravo srce. Če sta urejena naš krvni sladkor in krvni tlak, ohranjamo zdravo žilje in s tem tudi zdrave ledvice. Poleg gibanja je najboljši recept za ohranjanje zdravja tudi uravnotežena prehrana, z manj soli in svežimi sestavinami.
 • Ledvične bolezni potekajo tiho, brez posebnih znakov, vendar močno vplivajo na kakovost vašega življenja. Obstaja nekaj preprostih napotkov, kako lahko zmanjšate tveganje za nastanek ledvične bolezni.

Osem zlatih pravil za zdravje ledvic

 1. Ohranjajte dobro telesno kondicijo in bodite aktivni.
 2. Redno nadzorujte raven sladkorja v krvi.
 3. Redno nadzorujte višino krvnega tlaka.
 4. Jejte zdravo, manj slano hrano in skrbite za ustrezno telesno težo.
 5. Zaužijte ustrezno količino tekočine.
 6. Ne kadite.
 7. Bodite zmerni pri uporabi zdravil, ki so na voljo brez recepta.
 8. Opravite pregled delovanja ledvic, če sodite v katero od naslednjih skupin s povečanim tveganjem za nastanek ledvične bolezni: imate sladkorno bolezen, zvišan krvni tlak, bolezen srca ali ožilja, sečne kamne, avtoimunsko bolezen, povečano prostato, imate prekomerno telesno težo, če kadite ali če ima kdo od vaših svojcev kronično ledvično bolezen.

Več o svetovnem dnevu ledvic si lahko preberete na njihovi spletni strani.

Varujte ledvice in ohranite zdravo srce. 

 

KategorijaObvestila

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112