Kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB) je pogosta bolezen, ki v večini prizadene kadilce. Simptomi KOPB vključujejo kronični bronhitis, občutek težke sape in kroničen kašelj, bolezen pa vodi v prezgodnjo smrt. Za diagnozo bolezni je potrebno opraviti spirometrijo. Zdravila za kronično obstruktivno pljučno bolezen ni, ukrepi zdravljenja pa zajemajo ukrepe za spremembo življenjskega sloga in vključujejo, kot najpomembnejše, opuščanje kajenja. Med ukrepe pa prištevamo tudi druge spremembe življenjskega sloga, ki upočasnijo napredovanje bolezni, bolniku pa zagotavljajo boljšo kvaliteto življenja – ustrezna, z beljakovinami bogata prehrana, dovolj tekočine, redna telesna dejavnost, izvajanje dihalnih vaj ter redno in vestno upoštevanje terapije, ki jo predpiše zdravnik.

Prehranska priporočila za bolnike s KOPB:

Zaradi povečanega delovanja dihalnih mišic se poveča poraba energije, kronično vnetje v telesu pa manjša apetit, zato bolniki pogosto izgubljajo telesno maso. Za doseganje cilja prehranske podpore pri KOPB se priporoča energijsko in hranilno obogateno hrano. Bolniki naj se držijo priporočil splošne zdrave prehrane, s poudarkom na vnosu beljakovin.

  • Za bolnike s KOPB se povečajo potrebe po beljakovinah (1,2–1,7 g/kgTM), zato je pomembno, da jih redno, v več obrokih dnevno, vnašajo v telo. Med beljakovinska živila prištevamo meso in mesne izdelke, mleko in mlečne izdelke, ribe, jajca, stročnice, oreščki.
  • Uživajo naj dovolj svežega sadja in zelenjave, da zagotovijo ustrezen vnos vitaminov in mineralov. Še posebej pomembni so vitamini A, C in E, ki imajo antioksidativni učinek.
  • Večkrat na dan naj bodo na jedilniku žita, žitni izdelki, riž, testenine ali krompir. Škrobna živila so pomemben vit energije, vsebujejo pa tudi druge pomembne snovi, kot so vitamini B kompleksa, kalcij, železo in vlaknine.
  • V jedilnik je potrebno redno vključevati tudi zdrave maščobe, ki jih najdemo v kvalitetnih rastlinskih oljih in mastnih ribah. Bolniki s KOPB, predvsem tisti, ki izgubljajo telesno maso, naj nekoliko povečajo vnos maščob, saj bodo tako najlažje zagotovili višji energijski vnos.
  • Vključijo naj tudi živila, ki so bogata s kalcijem in vitaminom D (mleko, mlečni izdelki, oreščki, sadje, suho sadje, zelena listnata zelenjava, meso, ribe,..).
  • Bolnik naj se izogiba živilom, ki mu povzročajo napenjanje ali zgago.
  • Zadostno uživanje tekočine je bistveno za vzdrževanje hidracije. Priporočamo pitje nesladkanih čajev, vode ali mineralne vode.
  • Priporoča se, da bolnik uživa 5-6 manjših obrokov dnevno, saj tako zmanjšamo verjetnost, da bo imel težave z dihanjem zaradi prevelike količine hrane v želodcu.

 

Skrb za kvalitetno prehrano je pri kronični obstruktivni pljučni bolezni ključnega pomena, saj bolnik med hujšanjem izgublja tudi dihalne mišice, kar potek bolezni še poslabša. V primeru, da bolnik še vedno izgublja telesno maso, se je smiselno posvetovati z zdravnikom in/ali strokovnjakom za klinično prehrano ter po priporočilu strokovnjakov uvesti tudi oralne prehranske dodatke z visoko vsebnostjo energije in beljakovin.

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112