Alkohol je najbolj razširjena droga v Sloveniji. V družbi kljub temu, da poznamo nepregledno število škodljivih in nepopravljivih posledic, še vedno prevladuje strpen odnos do pitja alkohola in opijanja. Še posebej je zaskrbljujoče, da se vedno več otrok in mladostnikov z alkoholom sreča že pred 13. letom, večina z dovoljenjem staršev. Pitje pri mladih povzroča škodo v telesnem razvoju in povečuje verjetnost za odvisnost v odraslosti.

Akcija 40 dni brez alkohola od 22.2. do 8.4.2023 poteka že osemnajstič, tokrat z geslom »Beseda zdravi«. Z akcijo organizatorji opozarjajo, da prekomerno uživanje alkohola v Sloveniji povzroča veliko stisk  zaradi skrhanih odnosov, nasilja, prometnih nesreč in bolezni. Vabijo k odgovornemu odnosu do alkohola doma, na cesti, pri delu in v družbi. Odziv na povabilo k 40-dnevni odpovedi alkoholu je znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola.

Varnega pitja alkohola ni

“Varnega pitja alkohola ni, saj novejše raziskave kažejo, da z vsakim popitim kozarcem alkoholnih pijač, tvegamo škodljive posledice, zato svetujemo 0 ali čim manj alkohola,” je pojasnila Karmen Henigsman iz NIJZ.

Pitje alkohola je popolnoma odsvetovano pri otrocih in mladostnikih, pri nosečnicah in tudi pri ženskah, ki načrtujejo nosečnost, pri starejših, saj ti pogosto jemljejo zdravila, ter seveda pri kroničnih bolnikih.« Mladi so še posebej občutljivi, saj se njihovi možgani še razvijajo, pitje alkohola pa zelo vpliva na ta proces.

Tudi o porabi alkohola imamo novejše podatke: prebivalec, starejši od 15 let, je leta 2021 v povprečju zaužil 10,62 litra čistega alkohola, skoraj liter več, kot je še veljalo lani. »Toda to je registrirana poraba, v Sloveniji je namreč zelo razširjena tudi neregistrirana, ki je posledica domače proizvodnje alkohola.

Krvni davek, ki ga plačamo na cestah, najbolje opisujejo podatki Javne agencije RS za varnost prometa. Lani je v 1590 prometnih nesrečah zaradi opitih povzročiteljev (kar je za pet odstotkov več kot v letu 2021), umrlo 17 udeležencev. Še leto prej je bila ta statistika bistveno bolj kruta, saj je umrlo kar 37 ljudi. Letos do sredine februarja se je zgodilo 127 nesreč, ki so jih zakrivili alkoholizirani povzročitelji; smrtnih žrtev do zdaj niso zahtevale.

Eden od načinov zmanjševanja škode in posledic pitja alkohola je zavedanje, da lahko vsak izrazi svojo zaskrbljenost osebi, ki čezmerno pije, in jo spodbudi k iskanju pomoči ter da ponudi pomoč človeku, ki živi s takšno osebo.

V ta namen pripravljamo skupaj z drugimi partnerji DAN BREZ ALKOHOLA, ki se bo odvil 16.3.2023 med 11. in 14. uro v Cerknem pred CŠOD. Vabljeni na meritve krvnega tlaka, predstavitev presejalnih programov, in skupaj pokažimo odgovoren odnos do pitja alkohola.

Izberite pravo potezo bodisi doma, na cesti, pri delu v službi in v družbi odgovorno brez alkohola in drugih drog.

 

Povzeto po: https://brezalkohola.si/40-dni-brez-alkohola-22-2-8-4-2023/

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112