Center za krepitev zdravja Zdravstvenega doma (ZD) Idrija vabi na “Dan brez alkohola”, ki bo v četrtek, 16. marca, v Cerknem.

Akcija 40 dni brez alkohola poteka že osemnajstič

Tokrat z geslom »Beseda zdravi«. Z akcijo organizatorji opozarjamo, da prekomerno uživanje alkohola v Sloveniji povzroča veliko stisk  (zaradi skrhanih odnosov, nasilja, prometnih nesreč in bolezni). Zato v tem času s skupnimi močmi vabimo k odgovornemu odnosu do alkohola doma, na cesti, pri delu in v družbi. Odziv na povabilo k 40-dnevni odpovedi alkoholu je znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola.

Z geslom „Beseda zdravi“ organizatorji spodbujamo, da prisluhnemo svojcem in otrokom alkoholikov ter jim izrazimo podporo in sočutje. Otroci iz družin alkoholikov se morajo spopasti s številnimi stiskami in zaznamovanostjo. Velikokrat so prikrajšani za občutke varnosti, ljubezni in čustvene stabilnosti, kar jih lahko zaznamuje tudi v odraslem življenju. Povabljeni smo k zgledu zmernosti in življenja brez opijanjanja. Starši smo s svojimi dejanji najlepši zgled in dar za otroke in mlade.

CKZ ZD Idrija skupaj s partnerji pri izvedbi zanimivega dogodka

Skupaj s partnerji – NIJZ, Osnovno šolo (OŠ) Cerkno in Policijsko postajo (PP) Idrija v okviru akrcije “40 dni brez alkohola” pripravljamo dogodek “Dan brez alkohola”, ki bo med 11. in 14. uro potekal pred CŠOD v Cerknem.

Partnerji iz NIJZ bodo predstavili programe SOPA, SVIT, ZORA in DORA. Pripravili bodo tudi poligon, na katerem boste lahko preizkusili “alko” očala, ki ustvarijo popačenje vida, izgubo zaznavanja in pomanjkanje nadzora, ki ovirajo pijane voznike.

Na samem dogodku boste lahko zavrteli “kolo sreče” in si priigrali kakšno od nagrad. Na stojnicah boste lahko več izvedeli o tem, kakšna je problematika pitja alkohola v slovenski družbi, kako lahko vzpostavimo odgovoren odnos do pitja alkohola in o virih pomoči, na katere se lahko obrnete po podporo v svoji regiji. Podrobneje bomo predstavili tudi aktivnosti in delavnice, ki se izvajajo v zdravstvenih domovih po Sloveniji, konkretneje v zdravstveno vzgojnih centrih in CKZ. Brezplačno pa si boste lahko izmerili tudi krvni tlak.

Na dogodek smo povabili tudi učence 5. in 9. razredov OŠ Cerkno, saj je ta tematika del zdravstveno vzgojnih vsebin, ki jih predstavljamo po šolah v občini Idrija in Cerkno.

Na tem dnevu želimo odpreti pogovor o zdravih življenjskih izbirah v našem vsakdanu in ponuditi oporo pri opuščanju nezdravega življenjskega sloga.

Vabljeni v čim večjem številu – v četrtek, 16. marca, med 11. in 14. uro, pred CŠOD v Cerknem.

 

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112