otvoritev CKZ primopredaja

V ZD Idrija smo v torek, 5. novembra, svojemu namenu predali nove prostore Centra za krepitev zdravja ZD idrija in reševalno vozilo, ki posodablja vozni park ZD Idrija.

Otvoritev novih prostorov Centra za krepitev zdravja (CKZ) ZD Idrija

Zdravstveni dom Idrija je lansko leto kot eden izmed 25 zdravstvenih domov po Sloveniji uspešno kandidiral na razpisu za pridobitev projekta  Nadgradnja in razvoj preventivnih programov ter njihovo izvajanje v primarnem zdravstvenem varstvu in lokalnih skupnostih” (Krepitev zdravja za vse), ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Republika Slovenija. V sklopu projekta je bil marca lani ustanovljen CKZ. Gre za samostojno enoto v ZD Idrija, kjer so zaposleni dodatno strokovno usposobljeni zdravstveni delavci in sodelavci za izvajanje preventivnih obravnav (diplomirane medicinske sestre, fizioterapevt, psiholog, dietetik in kineziolog).

V dobrem letu in pol od ustanovitve je novi CKZ polno zaživel ter s svojimi raznolikimi aktivnostmi, v prostorih zdravstvenega doma in na terenu, spodbuja vse prebivalce občin Idrija in Cerkno k spreminjanju nezdravih življenjskih navad ter krepitvi lastnega zdravja.

Novi prostori CKZ bodo v stavbi, kjer je nekoč že deloval ZD Idrija

Ker je ZD Idrija uspešno kandidiral na državnem razpisu, je Občina Idrija (kot ustanoviteljica zavoda) v drugem sklopu lahko kandidirala na razpis za pridobitev sredstev za prepotrebno ureditev prostorov za delo CKZ.

Na idrijski občini so se odločili, da prostore uredijo v stavbi nekdanjega ZD Idrija, v stavbi, ki je dolga leta samevala in za katero je bilo idej in pobud za obnovo veliko.

Velik korak naprej je Občina Idrija storila, ko se je odločila, da bo stavbo obnovila. Del prostorov pa namenila za delo okrepljenega CKZ ZD Idrija, ki z začetkom prihodnjega leta prehaja v redno financiranje programov ZZZS.

Nove prostore smo svojemu namenu predali v torek, 5. novembra

Prenovljene prostore starega zdravstvenega doma smo svojemu namenu predali v torek, 5. novembra, ko smo pripravili nemalo aktivnosti in dogodkov. Dan smo poimenovali kot »Dan za krepitev zdravja«.

Že dopoldne so se nam pridružili osnovnošolci – učenci 8. oziroma 9. razredov OŠ Idrija, Cerkno, Spodnja Idrija in Črni Vrh nad Idrijo, spoznavali so različne poklice v zdravstvu. Med drugim so si ogledali reševalno službo, laboratorij, fizioterapijo in spoznavali delo sodelavk v CKZ.

Prevzem novih prostorov CKZ je sledil v zgodnjih popoldanskih urah, ko je župan  Občine Idrija predal ključe novih prostorov direktorici ZD Idrija Mariji Magajne. Podžupan občine Cerkno pa je ključe novega reševalnega vozila, ki sta ga obe občini sofinancirali s sredstvi pristojnega ministrstva, del sredstev pa je prispeval tudi ZD Idrija, predal vodji enote NMP Tinetu Pavšiču, ki jih z besedami, da “bi bilo intervencijskih poti čim manj, tiste, ki pa bodo, naj bodo udobnejše za uporabnike” predal vodji reševalne službe v ZD Idriji Olegu Valentinu Vidmarju. Vozni park reševalnih vozil, s katerimi razpolagamo v ZD Idrija, tako poslej obsega 1 nenujno reševalno vozilo (NNRV), 3 nujna reševalna vozila (NRV) in 1 sanitetno vozilo (SV).

Poleg direktorice Marije Magajne, župana Občine Idrija Tomaža Venclja in podžupana Občine Cerkno Domena Uršiča, je zbrane na otvoritvi nagovorila tudi direktorica Direktorata za javno zdravje na Ministrstvu za zdravje RS Mojca Gobec.

Na otvoritvi so se nam pridružili predstavniki javnega življenja obeh občin, javnih zavodov in ustanov na Idrijskem in Cerkljanskem ter gospodarstva v obeh občinah, kakor tudi predstavniki nevladnih organizacij in društev.

O nas so poročali tudi mediji:

Idrija.com

Primorski val

Foto: Bojan Tavčar

 

KategorijaObvestila

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112