woman smile

Težave z dlesnimi so pogost pojav

Prvi znak težav so nabrekle, pordele dlesni.  Ob ščetkanju se pojavi krvavenje. Povzročitelji vnetja so bakterije v zobnih oblogah, ki se lepijo na zobe in dlesni. Ukrepati je treba takoj, sicer bolezen lahko napreduje v globlja obzobna tkiva. Če nezdravljeno vnetje dlesni napreduje v globlja obzobna tkiva, se tvorijo obzobni (parodontalni) žepi. Vnetje napreduje v tkiva, ki držijo zob v čeljusti, dokler tako ne propadejo, da se začnejo zobje majati, na koncu pa izpadejo.

Kritična mesta za razvoj vnetja dlesni so:

  • medzobni prostori (tam se vnetje razvije najprej),
  • rob dlesni oziroma žleb med dlesnijo in zobom,
  • predeli pod mostički,
  • okrog implantatov (zobnih vsadkov).

Če je vneta samo dlesen, bolezen lahko zaustavimo in obzobna tkiva se lahko popolnoma pozdravijo. Če pa tega ne storimo, bo bolezen napredovala z vsemi svojimi posledicami, kot je propad obzobnih tkiv, in veliko verjetnostjo nastanka nekaterih sistemskih bolezni (povečuje tveganje za nastanek srčnega infarkta in možganske kapi, pljučne bolezni, oslabljen imunski sistem, prezgodnji porod, prenizka porodna teža novorojenčka, …).

Kako ukrepamo ob vnetju dlesni

Prvi ukrep ob krvavitvah dlesni je odstranjevanje povzročitelja. Največja napaka je, da pustimo krvaveče dlesni na miru in jih nekaj časa ne čistimo. Ukrepati moramo ravno nasprotno. Kadar dlesni zakrvavijo, moramo biti pri svoji ustni higieni še temeljitejši.

Kakovostna ustna higiena se ne začne in konča samo z redno uporabo zobne ščetke, saj ima vsak zob kar pet ploskev. Naslednji korak je čiščenje medzobnih prostorov. Uporabimo medzobno ščetko in/ali zobno nitko. Velikost medzobne ščetke mora biti pravilno izbrana, da doseže in zapolni ves prostor med zobmi, očistiti pa mora tudi žleb med dlesnimi in zobom. Katera je ustrezna velikost medzobne ščetke, nam bo znal najbolje svetovati zobozdravnik ali ustni higienik.

K ohranjanju dobrega ustnega zdravja je potrebno pristopiti celostno. To pomeni redno, pravilno in učinkovito ščetkanje, uporaba kakovostnih pripomočkov za ustno higieno, skrb za uravnoteženo prehrano in zdrav življenjski slog ter redni obiski pri izbranem osebnem zobozdravniku.

Zdrav nasmeh = zdravi zobje + zdrave dlesni

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112