sončnica

Vsako leto 10. septembra obeležujemo svetovni dan preprečevanja samomora. V Sloveniji vsako leto zaradi samomora umre med 300 in 400 oseb. V zadnjem desetletju sicer beležimo upad samomorilnega količnika, kar je izredno spodbudna novica.

 

K preprečevanju samomora lahko prispeva vsakdo

Obeležitev Svetovnega dneva preprečevanja samomora letos že drugo leto zapored poteka pod geslom »Skupaj za preprečevanje samomora«. Geslo izpostavlja enega izmed najbolj pomembnih stebrov učinkovitega preprečevanja samomora – sodelovanje. V prizadevanjih za preprečevanje samomora je pomemben prav vsak od nas in skupaj lahko naslovimo ter premagamo marsikateri izziv na področju preprečevanja samomorilnega vedenja.

 

Kako pomagati osebi, za katero sumimo, da razmišlja o samomoru?

Pogosto ljudje oklevamo, da bi z drugo osebo načeli neposreden pogovor o samomorilnih mislih. Morda razmišljamo, da bi se s tem preveč vpletli in postali soodgovorni, da lahko pri drugi osebi s pogovorom sprožimo samomorilne misli, ali pa da se osebi, ki se nameni narediti samomor, tako ali tako ne da pomagati. Vse to so le miti o samomoru. Z ustreznim pristopom lahko tudi vi nudite pomoč osebi, ki je samomorilna, in ta način celo rešite življenje.

Smernice, kako pristopiti k osebi, za katero sumimo, da razmišlja o samomoru, si lahko preberete v naslednjem prispevku.

 

Kam po pomoč?

Prvi vir strokovne pomoči je izbrani osebni zdravnik. Po potrebi bo predpisal zdravljenje, napotil k specialistu ali na druge oblike pomoči.

Kadar je stiska zelo huda in vaš osebni zdravnik ni dosegljiv, se lahko obrnete neposredno na:

  • dežurnega zdravnika,
  • najbližjo splošno ali psihiatrično bolnišnico (urgentna psihiatrična ambulanta Psihiatrične bolnišnice Idrija, ki je odprta 24 ur na dan),
  • reševalno službo (112).

Telefoni za pomoč v stiski

  • Klic v duševni stiski: 01 520 99 00 (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj).
  • Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik: 116 123 (24 ur/na dan, vsak dan). Klic je brezplačen.
  • Društvo SOS telefon za ženske in otroke žrtve nasilja: 080 11 55 (pon.-pet. med 12. in 22. uro; sob., ned., prazn. med 18. in 22. uro). Klic je brezplačen.
  • TOM telefon za otroke in mladostnike: 116 111 (vsak dan med 12. in 20. uro). Klic je brezplačen

Svetovalnice Posvet

Center za psihološko svetovanje Posvet nudi strokovno pomoč posameznikom, ki doživljajo čustvene stiske, ki jih sami ne obvladujejo več.

Po predhodnem dogovoru svetovanje poteka tudi v Idriji. Svetovalnica se nahaja v občinski stavbi, Mestni trg 1 (vhod iz Študentovske 2), 5280 Idrija v sobi 103. Za sprejem ne potrebujete napotnice ali zdravstvene izkaznice, svetovanje je brezplačno.

Naročanje na telefonsko številko 031/704-707 vsak delovni dan ali prek e-pošte info@posvet.org. Več informacij si lahko preberete na www.posvet.org.

 

KategorijaObvestila

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112