Cepljenje

Evropski in svetovni teden cepljenja letos potekata od 24. do 30. aprila, in sicer pod sloganom: Cepim se, zaščitim vse.

Dejstvo je, da je cepljenje rešilo več življenj kot kateri koli drug javnozdravstveni ukrep, zato je brez dvoma eden najučinkovitejših javnozdravstvenih ukrepov za zmanjšanje bremena nalezljivih bolezni, pred katerimi lahko zaščitimo sebe in svojo okolico.

S cepljenjem se zavarujemo pred nevarnimi boleznimi

S cepljenjem se zavarujemo pred mnogimi, pogosto zelo nevarnimi boleznimi, med katerimi je veliko takšnih, za katere ni zdravila ali pa zdravljenje zaradi odpornosti bakterij na zdravila ni več uspešno.

Pred nalezljivimi boleznimi pa cepiva ne ščitijo le posameznika, temveč tudi družbo. Z dovolj velikim deležem cepljenih v skupnosti lahko preprečimo prenos in širjenje nalezljive bolezni. Dovolj velik delež cepljenih ščiti tudi tiste, ki so najbolj ranljivi.

Vsaka oseba ima zato pravico do lastne zaščite in deljenja družbene odgovornosti za zaščito tistih, ki sami ne morejo biti cepljeni.

Letošnji evropski in svetovni teden cepljenja se osredotoča prav na vlogo posameznikov, ki s cepljenjem prispevajo k varovanju življenj, pravijo na Svetovni zdravstveni organizaciji (SZO).

Prispevamo lahko vsi, zato “Cepimo se, da zaščitimo vse”.

 

Več si lahko preberete na spodnji povezavi:

http://www.nijz.si/sl/evropski-in-svetovni-teden-cepljenja-2019-cepim-se-zascitim-vse

KategorijaObvestila

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112