pink ribbon

Rožnati oktober – mednarodni mesec osveščanja o raku dojk

Mesec oktober je tradicionalno posvečen osveščanju o raku dojk. Simbol le-tega je rožnata pentlja.

V Sloveniji (kot v večini razvitih držav) je rak dojk najpogostejša oblika raka pri ženskah. Vsako leto na novo zboli približno 1300 žensk in okoli 10 moških.

Bolezen je lahko visoko ozdravljiva, če je odkrita dovolj zgodaj. Umrljivost žensk za rakom dojk se počasi zmanjšuje, predvsem zaradi odkrivanja manjših tumorjev in kakovostnega zdravljenja, ki postaja vedno bolj prilagojeno posamezni ženski in njenemu raku. K odkrivanju manjših, netipnih sprememb (te so običajno manjše kot en centimeter) zagotovo pripomore organizirani državni presejalni program DORA, ki je prisoten po vsej Sloveniji.

Za zdrave dojke lahko vsaka ženska največ naredi sama

Natančen vzrok za nastanek raka dojk ni znan, obstaja pa mnogo dejavnikov tveganja, ki so povezani z njim. Najpogostejši so: rak dojk v družini, zgodnja menstruacija in pozna menopavza, starost (tri četrtine žensk zboli po 50. letu), pozna prva nosečnost (prvi otrok po 30. letu) oziroma tveganje za ženske, ki niso nikoli rodile. Med drugimi dejavniki tveganja so tudi debelost, neprimerna prehrana, neustrezno spoprijemanje s stresom, čezmerno uživanje alkohola ter pomanjkanje telesne dejavnosti. Za zmanjšanje tveganja lahko sami naredimo ogromno – z zdravim življenjskim slogom. Raziskave so npr. pokazale, da imajo ženske z večjo mišično maso večje možnosti ozdravitve pri začetnem raku dojke.

Poskrbite za redno in pravilno mesečno samopregledovanje dojk

Redno in pravilno mesečno samopregledovanje je ključno za odkrivanje zgodnjih sprememb dojk. Vsaka ženska bi morala že v mladosti začeti s samopregledovanjem in tako spoznati svoje dojke. Do menopavze naj bo to reden pregled vsaki deseti dan po začetku menstruacije, kasneje pa na izbrani dan v mesecu.

 

V rožnatem oktobru Center za krepitev zdravja v sodelovanju z Mestno knjižnico in čitalnico Idrija organizira preventivno stojnico s praktičnim prikazom samopregledovanja dojk na učnem modelu in z razdeljevanjem zdravstveno-vzgojnih gradiv. Potekalo bo tudi krajše predavanje na temo raka dojk.

Dogodek bo potekal v torek, 15. 10. 2019 med 10. in 12. uro, v pritličnih prostorih pod Mestno knjižnico in čitalnico Idrija.

Vljudno vabljeni!

 

KategorijaObvestila

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112