tehnike sproščanja

10. oktobra vsako leto obeležujemo svetovni dan duševnega zdravja. Letošnji je posvečen ozaveščanju o duševnem zdravju, krepitvi dobrega duševnega zdravja vseh prebivalcev ter preprečevanja samomorov.

Duševno zdravje ni samoumevno

V zadnjih letih duševne motnje tako v Sloveniji kot drugje v svetu naraščajo. Med najpogostejšimi so depresija, anksiozne motnje, motnje zaradi zlorabe drog, alkohola in shizofrenija. Podatki npr. kažejo, naj bi se s simptomi poporodne depresije srečala že vsaka peta porodnica. Vedno več je tudi govora o sindromu izgorelosti, ki ga je težko pravočasno prepoznati, zdravljenje pa je pogosto zelo dolgotrajno. Kljub tem dejstvom imamo ljudje še vedno mnogo predsodkov in strahov, da bi spregovorili o svojih duševnih stiskah. Pogosto mislimo, da je duševno zdravje samoumevno, in da bi morali biti sami sposobni rešiti svoje težave.

Duševno zdravje ni samo odsotnost duševne bolezni

Duševno zdravje je stanje dobrega počutja, v katerem lahko vsak posameznik prepoznava svoje zmožnosti, se zmore soočati z običajnimi življenjskimi stresi, lahko produktivno dela in prispeva k skupnosti.

V zadnjih letih se vse bolj poudarja krepitev duševnega zdravja, kar vključuje pozitiven odnos do sebe in drugih, samospoštovanje, dobre medosebne odnose, sposobnost obvladovanja težav in reševanja problemov. Zelo pomembna je tudi krepitev psihične odpornosti, to je sposobnost posameznika, da se uspešno sooča s stresom in obvladuje težave, še posebno v situacijah, na katere ne more sam vplivati. S krepitvijo duševnega zdravja lahko preprečimo pojav številnih duševnih težav in motenj, prav tako pa prispevamo tudi k preprečevanju samomorov. Več si lahko preberete na naslednji povezavi (klik).

Obeležitvi svetovnega dneva duševnega zdravja se je pridružil tudi CKZ ZD Idrija

V prostorih trgovskega centra Mercator smo pripravili stojnico, na kateri smo mimoidoče ozaveščali o pomenu skrbi za svoje duševno zdravje ter o možnostih vključitve v delavnice ter individualna svetovanja s področja duševnega zdravja, ki jih izvajamo.

Več o programu za krepitev duševnega zdravja si lahko preberete na naši spletni strani (klik). 

Poskrbimo za svoje duševno zdravje – vsak dan, ne samo en dan v letu.

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112