washing hands

V mesecu oktobru vsako leto obeležujemo svetovni dan umivanja rok. Glavni namen je predvsem širjenje ozaveščenosti in razumevanja javnosti glede pomembnosti umivanja rok, saj so čiste roke bistven dejavnik pri ohranjanju našega zdravja.

S skrbnim umivanjem rok poskrbimo za preprečevanje prenosa škodljivih mikroorganizmov in s tem omejimo širjenje nalezljivih bolezni

Mnoge bolezni se med populacijo širijo prav preko kontaminiranih rok, zaradi česar so roke temeljni prenašalec mikrobov. Na ta način se najpogosteje prenašajo povzročitelji nalezljivih črevesnih obolenj (rotavirusi, norovirusi, adenovirusi) ter povzročitelji gripe in ostalih respiratornih okužb. Nenazadnje se preko umazanih rok kontaminira tudi hrana, kar pa lahko vodi v zastrupitev.

Z naših rok lahko škodljive mikroorganizme odstranimo z enim preprostim ukrepom, in sicer s skrbnim in temeljitim umivanjem, katerega postopek naj bi potekal v pravilnem zaporedju. Pomembno je, da pred samim umivanjem odstranimo ves nakit (ure, prstani), pred nanašanjem mila pa roki zmočimo pod toplo vodo, saj s tem odplaknemo precejšnje število mikroorganizmov in je samo miljenje v naslednjem koraku učinkovitejše. Priporočljivo je, da roki milimo vsaj 20 sekund. Zdrgniti je potrebno vse predele rok, celotno površino dlani, hrbtišča, konice prstov, medprstne prostore, zapestja in predel pod nohti. Ne smemo pozabiti na miljenje palcev. Po končanem miljenju roke temeljito speremo pod tekočo vodo in jih dobro osušimo. Za brisanje se priporoča uporaba papirnatih brisačk, lahko pa uporabljamo tudi svojo bombažno brisačo za roke, ki jo moramo redno menjavati. Po končanem postopku pipo zapremo s papirjem ali komolcem in ne z umitimi rokami, kar še posebej velja, če si roke umivamo na javnih mestih.

Odrasli smo pri umivanju rok velikokrat preveč površni, rok pa si ne umijemo vedno, ko je to potrebno. Otroci se s posnemanjem vzorcev odraslih zelo veliko naučijo, zato bi jim morali biti dober zgled, predvsem z vzpostavitvijo in zagotavljanjem dobrih higienskih navad.

Več informacij o pomenu umivanja rok in preprečevanju širjenja okužb si lahko preberete na naslednji povezavi (klik).

KategorijaObvestila

2018 © - ZD Idrija | Pravno obvestilo | Piškotki | Kolofon

Nujna medicinska pomoč:    (05) 37 34 212 ali 112